петак, 1. мај 2015.

Бели медвед

Бели или поларни медвед је медвед који насељава Арктик. Највећи је копнени месојед на свету - већина одраслих мужијака тежи од 450 до 1000 килограма, док су женке скоро дупло мање. Крзно је густо и често је крем бело обојено. Имају кратак реп и малене уши, релативно малу главу и издужено заоштрено тело погодно за пливање. Као морски сисар, адаптирао се на живот на копну, леду и у води. У свом окружењу је предатор.

Бели или поларни медвед

Када се усправи, одрастао мужијак је висок отприлике 3,35 метара што је приближно висина слона. Женке су знатно мање и полни диморфизам је знатно изражен. Крзно је беле боје што омогућава добру камуфлажу и изолацију. Са годинама може да постане жуто. Мењају длаку од маја до августа постепено. 


Верује се да се бели медведи могу наћи широм Арктика. Најјужнија тачка њихове постојбине је Џејмсов залив у Канади. Процењује се да је број медведа између 20.000 и 25.000. Бели медвед је најкрволочнији представник породице медведа. Иако су већина месоједи, понекад поједу и бобице, корење и келп алге касно у лето. Поседују укупно 42 зуба у чељустима које рефлектују њихов начин исхране.

Младунчад белог медведа

Женка једном у три године на свет доноси младе. Младунчад долазе на свет слепа и глува са веома финим крзном. Обично женка окоти од једног до више медведића. Мајка их храни док не напуне 1,5 - 2,5 године и у том раздобљу уче како да лове.
Ове веома лепе животиње су од 2006. сврстане у угрожене.


Кликом на слику, документарац ће бити пуштен на блогу. Сазнајте детаљније о белим медведима. Уживајте.









Нема коментара:

Постави коментар